Nu van het gerechtshof in Den Haag de laatste twee windturbines van Windpark Bouwdokken gebouwd mogen worden, was dit aanleiding voor de PZC een kijkje achter de schermen te nemen bij de huidige windturbines. De krant liep een dagje mee met onze beheerder Maurice Korstanje (links op de foto).

Korstanje monitort elke ochtend de turbines en analyseert de stroom aan informatie van alle windturbines die worden beheerd door E-Connection. Op en nabij de Oosterscheldekering heeft het bedrijf 22 windturbines staan, vertelt Korstanje: “De wind komt hier van zee en gaat over zee weer terug. Ideaal, de wind wordt nauwelijks onderbroken.”

Van de negen windturbines van Windpark Bouwdokken op Neeltje Jans zijn er al zeven gebouwd. Samen zijn die goed voor de stroom van 36.000 huishoudens.

Moesten Korstanje en collega’s vijftien jaar geleden bij storingen nog naar de windturbines toe rijden, nu komen meldingen automatisch binnen bij de leveranciers, die ook het onderhoud doen. Korstanje zit er bovenop en houdt ook de veiligheid goed in de gaten. Maar, vertelt hij: “Zelf ga ik ook regelmatig naar boven.”

Bekijk het hele artikel ‘In en rondom de windmolens’ uit de PZC van 19 april 2019 via deze link