Vandaag heeft wethouder van de Gemeente Veere, René de Visser samen met groep 5/6 van de Eben-Haëzerschool in Oostkapelle, de getijdenbakken op Neeltje Jans feestelijk geopend. De getijdenbakken geven een uniek kijkje in het onderwaterleven van de Oosterschelde en zijn een initiatief van Nationaal Park Oosterschelde, in samenwerking met E-Connection/Windparken Oosterscheldekering.

Windenergie en Nationaal Park

De afgelopen jaren heeft Windparken Oosterscheldering diverse nieuwe windturbines geplaatst en een aantal vervangen. Zo hebben we delen van de voormalige Bouwdokhavens op een natuurlijke manier ingericht, waardoor deze interessanter worden voor bepaalde vogelsoorten. Daarnaast hebben we samen met het Kustbroedvogelfonds in het voormalige zanddepot een broedeiland voor visdieven aangelegd. En een hoogwatervluchtplaats gerealiseerd. Ook de getijdenbakken heeft Windparken Oosterscheldekering laten aanleggen. Dit hebben we gedaan met oog voor de natuur en in goede samenwerking met natuurorganisaties waaronder Nationaal Park Oosterschelde.

In een getijdenbak ontdek je de onderwaterwereld zonder te duiken!

Bij hoog water zie je de getijdenbakken minder goed maar als het water zakt, komen de bakken tevoorschijn en dan kun je ontdekken wat het hoog water allemaal heeft achtergelaten in de getijdenbakken. Ervaar hoe bijzonder en rijk de onderwaternatuur van Nationaal Park Oosterschelde is. Zo leven er diverse waterdieren zoals garnalen, krabbetjes, kreeftjes, oesters, visjes en allerlei soorten wieren in de getijdenbakken. Zie diverse waterdieren zoals garnalen, krabbetjes, kreeftjes, oesters, visjes en anemonen en waterplanten zoals zeewieren en zeesla.

De getijdenbakken zijn bij laag water vrij toegankelijk, bij hoog water kun je er vanaf de steiger een blik in werpen. De bakken staan op het belevingsstrand op Neeltje Jans, achter de parkeerplaats van Proef Zeeland.

! Tip: Check hier wel even het getij voordat u er heen gaat. En doe winddichte kleding en laarzen aan.

Natuurgids legt uit!

Binnenkort start Nationaal Park weer met een excursieprogramma waarbij een natuurgids je van alles kan vertellen over het onderwaterleven in de Oosterschelde en wat je allemaal vindt in de getijdenbak. Benieuwd naar wat hij je kan vertellen? Kijk hier voor meer informatie