Windenergiewandeling Neeltje Jans (ongeveer 5 km)

Welkom bij onze windenergiewandeling op Neeltje Jans. Graag nemen we u mee met een wandeling op Neeltje Jans waarin we u informeren over hoe wij de Zeeuwse wind oogsten, hoe de techniek werkt en hoe de stroom uiteindelijk bij u thuis komt.

We wensen u een fijne wandeling.

Omschrijving

De Windwandeling is een wandelroute op Neeltje Jans en voert u langs een aantal windturbines van ons Windpark Binnenhaven. Langs de route vindt u meerdere borden met informatie over onder andere windenergie, de bouw van dit windpark en onze ecologische activiteiten.

Neeltje Jans is aangelegd als werkeiland om de bouw van de stormvloedkering mogelijk te maken en nu is het nog steeds een onderdeel van de Deltawerken. Het eiland is gecreëerd door een natuurlijke zandplaat in de monding van de Oosterschelde op te hogen. Vandaag de dag biedt het eiland een gevarieerd duinlandschap, mooie stranden en plaats aan de windturbines van Windparken Oosterscheldekering.

Nederland is een echt windland en hier op de Oosterscheldekering waait het vaak en hard. Windenergie is één van de meest efficiënte en goedkope duurzame energiebronnen. Windenergie is effectief tegen klimaatverandering want het stoot nauwelijks CO2 uit. Bovendien stoten windturbines geen fijnstof, stikstofoxiden of zwaveldioxide uit. Windenergie zorgt voor veel nieuwe banen.

En windenergie is krachtig: we wekken met onze windmolens op en om de Oosterscheldekering 500 miljoen kWh elektriciteit per jaar op. Dat is net zo veel als het verbruik van ruim 140.000 huishoudens. Je kunt dat vergelijken met 80% van de huishoudens in Zeeland.

Parkeren
Naast de Roompotsluis en onder het viaduct vindt u meerdere parkeerplaatsen.

Faelweg
4675 RB Vrouwenpolder

Overige informatie

  • Het gebied is vrij toegankelijk op wegen en paden.
  • Uw hond is welkom, mits aangelijnd.
  • Toegankelijkheid: deze route is minder geschikt voor rolstoelgebruikers en of rollators, vanwege het ruwe materiaal waarmee de weg is bedekt.

Wandelroute

→ Loop van de parkeerplaats naar de eerste windturbine aan de Binnenhaven (1). Daar vindt u meer informatie over het windpark zelf en over hoe we de strekdammen hebben verbreed.

→ Loop vervolgens langs de weg naar punt 2 op de kaart.

Let op: u loopt hier deels langs de openbare weg zonder voetpad.

→ Bij punt 2 vindt u een informatiebord over hoe de elektriciteit van onze windturbines bij u thuis komt.

→ Loop nu richting de windturbine bij het water

→ Bij de waterkant (3) vindt u op de betonnen blokken een volgend informatiebord. Hier vindt u informatie over welke onderdelen allemaal in een windturbine zitten.

→ Buig naar rechts af en volg de weg en het hek langs het water.

→ Aan het einde van het hek (4) vindt u op de betonblokken informatie over het transport tijdens de bouw van een windpark.

→ Loop door naar de windturbine. Links van de turbine (5) vindt u informatie over de bouw van een windturbine. Waar staat een windturbine op? Wat zit er eigenlijk allemaal onder de grond? En hoe wordt de windturbine op de fundering gezet?

Weetje: Heeft u de moeren geteld en telt u maar de helft van het aangegeven aantal? Dat klopt. De andere helft zit aan de binnenkant.

→ Loop door naar het uitzichtpunt. (6)

→ Bij het laatste punt van de wandeling (6) vertellen we meer over wat Windparken Oosterscheldekering heeft gedaan voor de natuur op Neeltje Jans.

→ Loop terug naar de parkeerplaats.

Combineer de wandeling met andere activiteiten:

Wandel in het voorjaar door de duinen: de broedende meeuwen zorgen voor een waar spektakel! Ook het Zeeuws Landschap heeft enkele mooie wandelingen uitgezet.

Wilt u wat eten of drinken? U kunt o.a. gaan naar:

Proef Zeeland

Jans aan Zee

Atlantis

Wilt u de windenergiewandeling uitprinten? U kunt hem hier downloaden!