Kapelle-Schore


Onze twee windturbines bij Kapelle-Schore leveren al sinds 1997 duurzame elektriciteit. Ze staan pal naast de zeedijk, vlak bij het gemaal van het Waterschap. De windturbines zullen vervangen worden door nieuwe, moderne turbines die meer elektriciteit kunnen opwekken.

Al in oktober 2019 heeft E-Connection de plannen voor vernieuwing bekend gemaakt. Dat gebeurde samen met de plannen voor twee andere windparken in de gemeente Kapelle. Er staan in Kapelle nu twaalf windturbines die vervangen zullen worden door in totaal acht grotere windturbines, die samen ongeveer 6 x zoveel elektriciteit opwekken als de twaalf oudere turbines. Dat is goed voor het gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsverbruik van meer dan  30.000 huishoudens. Dat is voldoende voor alle huishoudens binnen de gemeente Kapelle, de kernen Hansweert en ’s-Gravenpolder, plus een groot deel van het energieverbruik van een aantal bedrijven in de gemeente.

De gemeenteraad van Kapelle heeft in oktober 2020 ingestemd met de windturbines van de andere windparken. Voor Windpark Kapelle-Schore gold dat er eerst meer duidelijkheid moest zijn over de gevolgen van de dijkverzwaring voordat vergunning kon worden aangevraagd. Die duidelijkheid is er nu en daarom nemen we nu vervolgstappen. Lees meer

Kenmerken Nu Na opschaling
Capaciteit 2 x 225 kW 2 x 4,2 MW
Merk Vestas n.t.b.
Type V27
Ashoogte 30 meter
Tiphoogte 43,5 meter maximaal 180 meter
Productie 0,77 miljoen kWh per jaar verwacht: 33 miljoen kWh per jaar
Huishoudens 270 huishoudens verwacht: 11.000 huishoudens
CO₂-besparing 340 ton per jaar verwacht: 14.000 ton per jaar
Productief sinds 1997
Geplande optimalisatie 2026
BV’s Windpark Kapelle Schore BV Windpark Kapelle Schore BV