Poolvoet


Langs de weg over de Oosterscheldekering staan de twee Enercon turbines van Windpark Poolvoet waarvan één vlak bij het Topshuis staat. De naam is afgeleid van het nabijgelegen viaduct over de Dijkgraaf A.M. Gelukweg. Poolvoet is het laatst gebouwde windpark op Neeltje Jans. De turbines zijn ongeveer 40 meter lager (tiphoogte) dan de andere nieuwe windturbines dichtbij. Dat heeft alles te maken met veiligheid, waardoor de hoogte beperkt moest blijven. Bij de noordelijke windturbine van Poolvoet is in overleg met Nationaal Park Oosterschelde een nieuw informatiebankje geplaatst.

Informatie over de locatie

Vanuit het Topshuis bedient Rijkswaterstaat de Oosterscheldekering. Met één druk op de knop sluiten de 62 schuiven van de Oosterscheldekering. De schuiven zijn 42 meter breed, 6 tot 12 meter hoog en wegen tussen de 260 en 480 ton. Dit gewicht hangt tussen 65 kolossale pijlers in. Deze pijlers zijn 30 tot 40 meter hoog. Een indrukwekkend waterbouwkundig hoogstandje. Nooit eerder is een constructie gemaakt van zulke enorme afmetingen. Bij een waterstandvoorspelling van 3 meter boven normaal zeeniveau sluit Rijkswaterstaat uit voorzorg de kering.

Het Topshuis is ontworpen door Architektenburo Quist en is in 1987 geopend. Het gebouw heeft een opvallende vorm en is gebouwd met duurzame materialen zoals eikenhout en koper.

Kenmerken Poolvoet
Capaciteit 2 x 4 MW
Merk Enercon
Type E-126 EP3
Masthoogte 96 meter
Tiphoogte 159.5 meter
Productie 25,2 miljoen kWh per jaar
Huishoudens 8.400 huishoudens
CO₂-besparing 10.600 ton per jaar
Productief sinds 2022
BV Poolvoet BV